Home | Plan | Help FR | DE | NL | EN rss
Nieuws Agenda Gids
blind print
Home Toerisme Te bezoeken Bezienswaardigheden Het huis Villers

Het huis Villers

Het jaartal « 1724 »boven de deur zou kunnen wijzen op de voltooing van het gebouw . Anderen , evenwel zonder hun bronnen bekend te maken , wijzen op een datum tussen 1714 en 1724 en wijzen er ook op dat de architect Laurentz Mefferdatis uit Aken afkomstig zou zijn.
Vaststaat dat de woning gebouwd werd onder impuls van Quirin Joseph Dester , raadgever van de Prins-Bisschop ; hij verkocht het aan Hubert Cavens, oud –burgemeester. Deze gaf het aan zijn dochter, Anne-Elisabeth,d ie in1779 huwde met Nicolas Mostert uit Eupen .Als bij wonder werd het gespaard van de bommen in 1944 .Vervolgens was het eigendom van de familie Villers-Mostert, dan aan juffrouw Simone Villers. Sinds 1998 is het eigendom van het stadsbestuur van Malmedy geworden.

De constructie bestaat uit bepleisterde bakstenen en natuurstenen voor de onderbouw, drempels, verankeringen, bogen en gordellijsten.
De bogen van de vensters zijn verbonden met uitspringende stenen, die van de deuren vormen een boog op zich. Het imposant leien dak met schuine zijkanten gelijkt op dat van de Parijse architect Mansart

Er is een overeenkomst met de voor- en achtergevel in de versieringen aan de straatkant (gevel- en drempelstenen, houten konstructie over de vijf verdiepingen, rijk versierde dakkapellen op de eerste dakverdieping,……)
Deze architectuur, op zich al opmerkingswaardig genoeg , is het enige voorbeeld van burgerarchitectuur van Malmedy uit het eerste kwartaal van de 18e eeuw

fermer