Home | Plan | Help FR | DE | NL | EN rss
Nieuws Agenda Gids
blind print
Home Toerisme De dorpen Burnenville - Meiz - Bernister

Burnenville - Meiz - Bernister

Met zijn 350 inwoners en verborgen binnen het oude circuit van Francorchamps ligt het dorp Burnenville, bekend bij de liefhebbers van autoraces. Het is daar op het rechte stuk voor de "Combes" dat er topsnelheden gehaald worden.


Het is de school en de kapel die het landelijke karakter uitstralen. Deze laatste werd gebouwd in 1755 en toegewijd aan de heilige Hilarius en verdiend een kort bezoek. De natuurliefhebbers kunnen beneden in het dorp wandelen en de vereniging "Patrimoine Nature" heeft op een rustgevende plaats een vijver aangelegd waar men rustig kan genieten en met een beetje geluk komt misschien de ijsvogel om je picknick te delen !

De geschiedenis van het dorp Meiz is niet enkel verbonden aan de omloop van Francorchamps, maar ook aan de zeer aparte geografische situatie, en de geschiedenis van ons land. Even een afspraak bij het kruispunt van de Chemin de la Bouvière en de Voie Croisée en daar zien we een grenspaal B-P 134. Wat betekende het ? We keren terug in de geschiedenis …

Na de val van Napoleon in 1815, decreteerde het Congres van Wenen de overdracht van onze kantons aan Pruisen. De nog zichtbare grenspaal (B-P) bevestigd dat de inwoners van onze dorpen Pruisen waren.
Het is enkel na de eerste wereldoorlog door het Verdrag van Versailles dat de aanhechting van het grondgebied Malmedy en omgeving bij België tot stand kwam. De inwoners werden Belg door referendum voor …. ze terug Duits werden in 1940 door de annexatie van onze kantons door Adolphe Hitler. Na de tweede wereldoorlog, werden de dorpen terug België maar dan wel voor het te blijven !

Wil je een verassing voor kinderen wel ga dan eens langs het nieuwe speelplein, een realisatie van "Quartier de vie" en gelegen tussen de dorpen Meiz en Burnenville.

Bernister is een klein rustig dorp op 500 m. hoogte die haar landelijk karakter meer dan andere bewaard heeft. Vergeet vooral niet aan de ouderen de weg te vragen naar de kluizenaarswoning van sint Antonius, de geschiedenis gaat terug tot de XV de eeuw. Als u poëtisch bent, maak dan een ommetje naar het monument van Apollinaire Het is de grote dichter die de regio goed kende en zo liefhad.
fermer