Home | Plan | Help FR | DE | NL | EN rss
Nieuws Agenda Gids
blind print
Home Toerisme De dorpen Chôdes - G'Doûmont - Boussire

Chôdes - G'Doûmont - Boussire

Langs de weg van Malmedy naar Robertville hebben we deze drie dorpen waar de woningen verspreid liggen op de heuvels en de bergkammen; ze hebben een prachtig panorama van de heuvels naar de vallei en van de vallei naar de heuvels. Men kan er Baugnez, Géromont en de weg naar Xhoffraix, Longfaye en Stavelot en soms nog verder waarnemen.

De mooie wandelingen waarvan er drie uitgetekend zijn, beginnen bij de kapel en lopen dan verder via weiden en bossen, op een hoogte of in de valleien langs de steile zijde van de Warche of de Warchenne.

Op de flank van de berghelling, richting Malmedy is er een vakantiepark van in de jaren 70. Verder verspreid over de drie dorpen nog een tiental zeer aantrekkelijke vakantiewoningen.

Landbouw, vroeger de belangrijkste activiteit van deze plaatsen, is nu teruggebracht tot enkele maar meer belangrijke exploitaties.

De arkozensteen wordt ontgonnen in een steengroeve op de hoogte van Boussire. Vele gevels oude en meer recente bewijzen de intense activiteit van deze exploitatie.

De kleine kapel, zichtbaar langs alle zijden van de weg dateerde van 1816 maar werd vernieuwd in 1932. Ze is opgedragen aan de heilige Quirinus. Een beetje verder tegenover de school is een oude boerderij uit de 18 de eeuw.

De populatie van de drie dorpen, kende een sterke vermeerdering sedert een twintigtal jaren, vooral rond de kapel, de school en de feestzaal en ook rond het recente speel en sportplein.


 

fermer