Home | Plan | Help FR | DE | NL | EN rss
Nieuws Agenda Gids
blind print
Home Toerisme De dorpen Mont - Xhoffraix - Longfaye

Mont - Xhoffraix - Longfaye

De dorpen van Mont – Xhoffraix en Longfaye ontdekt men als men de kronkelweg van Malmedy naar Eupen neemt. De parochie van Xhoffraix heeft haar ontstaan te danken aan het concordaat afgesloten in 1803 tussen Napoleon en paus Pius VII. De gefortuneerde monnik en prior van de abdij van Malmedy, Renier de Brialmont liet met eigen vermogen in 1484 een eerste kapel bouwen, en in 1843 een nieuwe kerk op de plaats van de oude kapel. Ze werd toegewijd aan de heilige Hubertus. De actuele kerk dateerde van 1970.

Een twaalftal pastoors hebben zich opgevolgd in Xhoffraix, maar het was pastoor Beckman die het meest verbonden was met zijn parochie, en één van de grootste weldoeners was. Een onvermoeibare werker, hij richtte in die periode een landbouw coöperatief op, een melkerij, postkantoor en zorgde voor de distributie van water in de drie dorpen. Hij overleed in 1951 op 89 jarige leeftijd in het hospitium van Waimes.

Xhoffraix heeft nog andere bekenden zoals Marie Solheid (de verloofde van de venen). Op 21 januari 1871 vernam Marie Solheid, Pruisische, maar werkzaam in Jalhay, dat ze eindelijk de documenten die de toestemming moesten geven om te trouwen met François Reiff kon ophalen in Xhoffraix. Ondanks storm, wind en sneeuw besluit het jonge koppel toch de tocht te ondernemen naar Xhoffraix. Hun onvoorzichtigheid om deze uiterste te trotseren eindigt fataal. Marie sterft totaal uitgeput evenals haar verloofde François Reiff.

Léon Rinquet alias de negus, geboren in Luik in 1891, titularis van een doctoraat in de wetenschappen, fysica en wiskunde, zocht de eenzaamheid maar was vooral aangetrokken door de uitgestrektheid van het hoog plateau. Hij verbleef in een uit turf gemaakte hut, later besliste hij een houten hut te bouwen naar Russisch model. Léon Rinquet rust op het kerkhof van Xhoffraix.

De landbouwactiviteiten zijn verminderd, woningen en oude boerderijen zijn aangepast om het grote aantal toeristen te verwelkomen. Zij waarderen vooral de infrastructuur van aantrekkelijke wandelingen, het onthaal van de inwoners en de kwaliteit van de lokale restaurants, en ook de nabijheid van de stad Malmedy.

fermer