Home | Plan | Help FR | DE | NL | EN rss
Nieuws Agenda Gids
blind print
Home Toerisme Malmedy Geschiedenis

Stichting

De naam "Malmedy" komt van de uitdrukking "a malo mundarium “ wat betekend "plaats gezuiverd van het kwaad". De stad zou gesticht zijn door de heilige Remaclus, prior van de abdij van Solignac, ze ontwikkelde zich in 648 rond het benedictijnenklooster opgericht door de heilige Remaclus. Tussen haar stichting en 1794 loopt de geschiedenis parallel met het Prinsbisdom Stavelot – Malmedy waarvan ze een deel uitmaakt.

Gedurende 1146 jaar vormen Malmedy en Stavelot een prinsdom, met aan het hoofd een opvolging van 77 prinsabten van het Heilige Keizerrijk en het Graafschap van Logne.

In de 11 de eeuw ontstond er een rivaliteit tussen de twee steden, doordat de suprematie opgelegd door Stavelot moeilijk te verdragen was door de abdij van Malmedy. Maar vanaf de XVI de eeuw verspreiden zich verschillende industrieën in Malmedy o.a. lakennijverheid, leerlooierijen en het vervaardigen van buskruit.

In de XVI de eeuw zijn Malmedy en Stavelot de belangrijkste centra voor het looien van leer in Europa. Ook andere industrieën zijn in die periode belangrijk zoals de katoennijverheid, het maken van schaakspelen en domino’s en peperkoek, maar vooral de papierindustrie die Malmedy een grote welvaart zal bezorgen.

Ondanks haar neutraliteitsstatuut en de bescherming van de prinsabten, zal Malmedy meer dan 50 maal veroverd worden door troepen op doortocht, waarvan de plunderingen desastreuze gevolgen, hadden voor de inwoners.De stad werd in 1689 volledig vernield door brand, op aangeven van Nicolas de Catinat generaal van Lodewijk de XIV.

In 1795 na uitbreiding van de Franse Revolutie, en de territoriale veroveringen van Frankrijk verdwijnt het Prinsbisdom Stavelot – Malmedy en wordt ze ingelijfd bij Frankrijk. Malmedy wordt een gebied (sous-préfecture) van het departement van de Ourthe, hoofdplaats van het 2 de arrondissement van de Ourthe en zetel van het tribunaal van eerste instantie. Zij spreidde ook haar jurisdictie uit op Verviers en Spa. Dit statuut zal behouden blijven tot aan de napoleontische periode.

 
fermer