Home | Plan | Help FR | DE | NL | EN rss
Nieuws Agenda Gids
blind print

Actueel

In 1977 fusioneerde de gemeente Malmedy met Bévercé en Bellevaux – Ligneuville, waardoor de populatie toenam van 6.300 naar 10.000 inwoners.

De culturele ommekeer, typisch voor een grensstreek, heeft aan de inwoners van Malmedy een heel apart karakter gegeven, erg gewaardeerd in de dagelijkse omgang. Ondanks alle wisselvalligheden hebben de inwoners hun kwaliteiten behouden, die in de 18 de eeuw door een Engels chemicus als volgt omschreven werden : "De inwoners van Malmedy zijn eerlijk, bedreven, welvarend, sociaal en hoffelijk tegenover andere".

We willen ook de muzikale gevoeligheden van de bevolking onderstrepen…
Voor ongeveer 12.000 inwoners zijn er 7 mannenkoren, 2 lyrische ensembles, 4 fanfaren, een kring van accordeonisten, een kring mandolinespelers … en niet te vergeten een muziekschool die zeer actief is. In de geest van feest vieren, zijn de inwoners van Malmedy heel fier op hun Waalse taal en hun typische folklore … ze missen nooit de gelegenheid tot feesten. Buiten de Cwarmê (karnaval), vieren de inwoners van Malmedy ook het feest van St.Jan in de zomer, St.Petrus (dag van de kermis) de heilige Gereon. ("Tribodlège") en ook het feest van St.Maarten (“Evêuyes“) Voegen we daar nog aan toe op 21 juli het "la Vrai Fête" (het echte feest) of de vrolijkheid van "Heye dès Rwès" (driekonigenfeest). De "Cush’nées" (het oogsten van de aardappelen) en de "Jahrgang" woord uit het Waalse Malmedy … verwijst naar het weerzien van de schoolklas … allemaal gelegenheden om elkaar te ontmoeten. Wat er ook is, er is geen echt feest zonder "rimé é wallon"; dit zijn discours of verzen in het Waals. Sinds enkele jaren is er ook de "Confrérie de l’Omelette Géante (de confrérie van de reuze omelet) die u uitnodigt op 15 augustus tot het proeven van een omelet van 10.000 eieren, bereid in een braadpan van 4 meter diameter.

De naam "Malmedy" zou komen van de uitdrukking "a malo mundarum" plaats gezuiverd van het kwaad. De stad zou gesticht zijn in 648 door de Heilige Remacle prior van de abdij van Solignac. De stad ontwikkelde zich vanaf 648 rond het benedictijnenklooster opgericht door de Heilige Remacle. Tussen zijn stichting en 1794 loopt de geschiedenis parallel met het Prinsbisdom Stavelot – Malmedy waarvan ze deel uitmaakt.

Gedurende 1146 jaar vormen Malmedy en Stavelot samen het Prinsbisdom Stavelot – Malmedy, met aan het hoofd een opvolging van 77 prins – abten van het Heilige Keizerrijk en het graafschap van Logne. In de 11 de eeuw ontstaat er een rivaliteit tussen de twee steden, De abdij van Malmedy verdraagt moeilijk de suprematie opgelegd door Stavelot. Vanaf de XVI eeuw ontwikkelen zich verschillende industrieën in Malmedy, zoals de lakennijverheid, leerlooierijen, en vervaardigen van buskruit.

In de XVII eeuw, zijn Malmedy en Stavelot de belangrijkste centra van Europa wat betreft de leerlooierijen. Ook andere industrieën zijn in die periode zeer belangrijk: de lakennijverheid, het maken van schaakspelen en domino’s, peperkoek maar vooral de papierindustrie die Malmedy een grote welvaart zal bezorgen.

Ondanks haar statuut van neutraliteit en de bescherming van de prins –abten, zal Malmedy meer dan 50 maal veroverd worden door troepen op doortocht, waardoor de plunderingen desastreuze gevolgen hadden voor de bevolking. De stad werd volledig vernield door brand in 1689 op aangeven van Nicolas de Catinat, generaal van Lodewijk de XIV.

In 1795 na de uitbreiding van de Franse Revolutie en de territoriale veroveringen van Frankrijk, verdwijnt het Prinsbisdom Stavelot-Malmedy en het grondgebied samengevoegd bij Frankrijk. Malmedy wordt dan een gebied (sous-préfecture) van het departement van de Ourthe, hoofdplaats van het 2de gemeentelijke arrondissement van de Ourthe, zetel van het tribunaal van eerste instantie, en spreid zijn jurisdictie over de steden Verviers en Spa. Ze behoud dit statuut tot de Napoleontische periode
fermer