Home | Plan | Help FR | DE | NL | EN rss
Nieuws Agenda Gids
blind print

Tweede oorlog

Na het begin van de tweede wereldoorlog en de capitulatie van België, die een einde maakt aan de 18 daagse veldtocht, wordt Malmedy aangehecht aan het III de Rijk. Daar vlooide uit voort dat de inwoners van Malmedy die de leeftijd hadden voor het dragen van wapens hun militaire dienstplicht moesten vervullen bij de Wehrmacht en een zeer zware tol betaalde aan het Oostfront. Gedurende vijf sombere jaren, zullen talrijke inwoners van Malmedy omkomen in de nazi concentratiekampen, omdat ze hun gehechtheid aan België hadden laten blijken.

De stad werd bevrijd door de Amerikaanse troepen in september 1944. Tijdens de slag om de Ardennen is Malmedy een schouwspel van twee dramatische omstandigheden. Op 17 december 1944, op het kruispunt van Baugnez op 4 km ten zuiden van de stad zullen de Waffen–SS meer dan 70 Amerikaanse soldaten, gevangenen en ontwapende, vermoorden. Deze episode van de veldslag is gekend onder de naam "Massacre de Malmedy" maar belangrijk is wel dat de stad niet in handen valt van de Duitsers gedurende de slag om de Ardennnen ondanks een aanval uitgevoerd op 21 december 1944 door de beruchte Otto Skorzeny, maar teruggedrongen door de Amerikaanse troepen die de stad in bescherming namen.

Als vergelding is Malmedy op 23, 24 en 25 december 1944 het slachtoffer van bombardementen uitgevoerd door de Amerikaanse luchtmacht, die meer dan 200 doden maakt onder de burgerbevolking (het aantal Amerikaanse soldaten slachtoffers van de bombardementen zijn nooit officieel bekendgemaakt).

Het hart van de historische stad werd in as gelegd.

fermer