Home | Plan | Help FR | DE | NL | EN rss
Nieuws Agenda Gids
blind print
Home Toerisme Folklore en Carnaval Feest van Sint Jan

Feest van Sint Jan

Ende juni, feest van sint Jan, komen de kinderen van de stad samen op de speelplaats van de scholen die deelnemen aan de "ronde van sint Jan".

De kinderen zijn in het wit gekleed. De jongens dragen een fel gekleurd lint over de schouders de meisjes dragen een bloemenkroon op het hoofd van gevlochten margrieten.

Dansend en zingend het lied van de "ronde van st. Jan" trekken jongens en meisjes begeleid door hun leerkrachten door de stad. Sinds kort zijn ze vergezeld door instrumentalisten op een praalwagen. Vroeger deden de jongsten de slingerdans, en als ze op het publieke plein kwamen maakten ze een korte rondedans die de indruk gaven van echte kleine liefdesspelen. Na de optocht werden ze thuis opgewacht voor de "trûlèe" het traditionele gerecht voor het feest van sint Jan. Het is een mengeling van melk – wrongelstukjes – kleine stukjes zwart brood met suiker en melk. Nu krijgen de leerlingen na de toer in de stad rijsttaart en fruitsap.

In het begin van vorige eeuw, gingen de jongens en de meisjes s‘avonds dansen en wandelen op de openbare pleinen begeleid door viool en accordeon.
fermer