Home | Plan | Help FR | DE | NL | EN rss
Nieuws Agenda Gids
blind print
Home Toerisme Folklore en Carnaval Feest van sint Maarten

Feest van sint Maarten

Op 10 november, vooravond van het feest van sint Maarten, organiseren drie wijken van de stad hun "vuur" voor deze zeer gewaarde heilige. Sint Maarten officier van het Romeinse legioen, voorgesteld met zijn paard, helm, purperen mantel en speer. Door zijn mantel te delen met de minst bedeelde werd hij heel populair.

In Malmedy wordt door vrijwilligers brandstapels gemaakt in de drie wijken van de stad. In de vorige eeuw was er onder de organisatoren een grote rivaliteit om een brandstapel te hebben die het langst branden. Voor het feest, bouwen de comités van de verschillende wijken en de omliggende dorpen al een brandstapel, soms wel van 10 meter hoog met daarbovenop een ledenpop.

Het verdere verloop is hetzelfde in de drie wijken, op 10 november rond 17.30 uur komen de 30 leden van het comité en de vrijwillige muzikanten, van de verschillende verenigen samen in een café of zaal van de wijk. Rond 18 uur wordt de optocht gevormd. kinderen met zelfgemaakte lampionen, gemaakt op school, of met fakkels in de lucht gehouden wachten tot de muzikanten de toon aangeven. Zoals een langgerekte verlichte slang komen ze in beweging, en begeven zich naar de plaats van de brandstapel. Ondertussen spelen ze de meeslepende melodie "Lés èveûyes du Saint Martin". Het vuur is aangewakkerd terwijl de muzikanten spelen. Als de ledenpop opgesmeuld is beginnen de muzikanten aan hun laatste melodie terwijl ze terug naar de stad keren. Terug in hun wijk krijgen de kinderen krijgen snoep en keren dan terug naar huis, de oudere die vieren verder in de cafés waar de stemming dan opperbest is !
fermer