Home | Plan | Help FR | DE | NL | EN rss
Nieuws Agenda Gids
blind print
Home Toerisme Folklore en Carnaval De Carnaval 550e Cwarmê

550e Cwarmê

« (...) et ne doit le dit mangon vendre dessoubs couverture pourceaux nul qui ait garde, ne beste jambe brisée, loch ne affolez, saulve le lundi et mardi du Quarmea , lesquel dit mangon peut vendre pourceaux stencelles et jardeux sans affolure (...) – et aussi s'il advennoit que aucuns subiect de la dit poisterie de Malmendi fuissent rebellant de prend la loy en grez (...) »

Hierbij enkele lijnen herkomstig uit een archiefdocument, gedateerd 25 juni 1459, die verwijzen naar de maandag en de dinsdag van de "Quarmae". Zij bevestigen het bestaan van feestelijke manifestaties, ongetwijfeld nog ouder, die hun bestaan putten uit het cultureel substraat, gemeen aan tal van volkeren. Want sedert het begin der tijden heeft het in maatschappij levend menselijk wezen, de noodzaak ervaren om zijn vrees, zijn smart, zijn hoop, zijn vreugde te uiten. De collectieve uitdrukking van zijn gevoelens heeft hem waarschijnlijk geruststelling geschonken tegenover de duistere krachten van de natuur en heeft gezorgd voor de verbondenheid van de eerste gemeenschappen. Zij hebben er het zuiverend en beschermend vuur verenigd en hebben op een progressieve wijze de riten, verbonden aan de sociologische en geografische gegevens, in code gebracht. Sommige zijn tot bij ons geraakt, zich ontwikkelend in de loop der eeuwen maar beladen met heel wat stof van onze geschiedenis.

Uit hoofde van zijn isolement heeft Malmedy, waarschijnlijk zoals in de sterk bevolkte streken met gemakkelijke toegang, veel gebruiken kunnen bewaren die vroeger wijd waren verspreid. Dit wordt aangetoond door de diversiteit en de rijkdom van het vermommen en door het vrij complexe ritueel van de vier belangrijkste dagen van de feestelijkheden. De aandachtige toeschouwer zal gemakkelijk de weerspiegeling van het verleden zien wanneer hij de vijftien kostuums bekijkt die als traditioneel officieel erkend zijn. Hij zal in een belangrijk aantal bijzonderheden de sporen zien van de gebruiken en de verschillende politieke besturen van onze stad sedert de middeleeuwen. Hij zou natuurlijk, met enkele varianten, gemeenschappelijke punten kunnen herkennen met andere vergelijkbare manifestaties, wat aantoont dat de Cwarmê in Malmedy een goede levende synthese is van de oude en authentieke carnavals van West-Europa. Precies verheerlijkt met de titel van onstoffelijk erfdeel van de Franstalige Gemeenschap, viert hij derhalve dit jaar zijn minstens vijfhonderdvijftigste verjaardag.

fermer