Home | Plan | Help FR | DE | NL | EN rss
Nieuws Agenda Gids
blind print
Home Toerisme Folklore en Carnaval De Carnaval Het waalse Cwarmê

Het waals Cwarmê

In Malmedy wordt een eeuwenoude traditie in ere gehouden tijdens de drie dagen van carnaval, die vooraf gaan aan « mardi gras » (vette dinsdag).

Tijdens de vier daaraan voorafgaande donderdagen (« les p'tites haguètes ») trekken de « petits rôles » (gemaskerden) van café naar café en drijven er lichtjes de spot « lawer » met de klanten.

Gedurende de drie tot vier maanden die aan het carnaval voorafgaan , studeren de muziekverenigingen de nieuwe carnavalsliederen in, die speciaal geschreven werden in functie van het gekozen thema; de naaisters maken de nieuwe kostuums en de twee mannelijke zangverenigingen bereiden hun satirische komedies voor (les Rôles), die de tegenslagen van de Malmédiens vertellen en die op maandag namiddag opgevoerd worden onder de vorm van een rondreizend theater.

Op de zaterdag van carnaval kondigt de « Grosse Police » de start van de festiviteiten aan en draagt de burgermeester zijn macht over aan de « Trouv'lê ». Op zondag is er de grote stoet waar men meer dan 2000 gemaskerden kan bewonderen die de traditionele maskers van de « Cwarmê » dragen. Het is zonder twijfel een straatcarnaval dat anders is dan alle andere en waar de toeschouwers vaak bij betrokken worden.

De maandag, dag van de rollenspellen « rôles », is vooral voor de Malmédiens bestemd en op vette dinsdag gaat het feest verder met de « Verbranding van de Haguète », dat meteen ook het einde van de festiviteiten inluidt.

Het is opmerkelijk dat alle feestelijkheden van het Cwarmê zich afspelen in een gezapig Waals, een taal waar de Malmédiens meer dan ooit aan gehecht zijn.

Welkom op het « Cwarmê d'Mâm'dî »

fermer