Home | Plan | Help FR | DE | NL | EN rss
Nieuws Agenda Gids
blind print
Home Toerisme Folklore en Carnaval De Carnaval Russische salade

Russische salade

Uniek, exclusief voor Malmedy, onmisbaar… Elk feest wordt een smulfestijn! De « vette » dagen gingen vooraf aan de vastentijd, een periode waarin vasten bijna noodzakelijk was omdat de winter bleef duren, de voedselvoorraden verminderden snel in die verre tijden toen de conserveermethoden nog rudimentair waren. Men zoutte en rookte het vlees en de zeldzame vis die er geraakte was gepekelde haring. De groenten waren deze die gemakkelijk in de kelder of de bijkeuken bewaard konden worden : aardappelen, rode bieten, uien, knolselder, augurken, appels en zelfs noten. Gelukkig legden de kippen nog eieren ! Welk menu stel je samen met deze voorraden ? Op zekere dag moet iemand beslist hebben om deze ingrediënten te vermengen tot een vreemde « salade », zo ongewoon dat het « Russisch » genoemd werd, alsof het afkomstig was van de andere kant van de wereld ! Elk gezin maakte haar eigen persoonlijke versie, gekruid naar eigen smaak. Een enkel uniek gerecht dat op voorhand wordt klaargemaakt, het bevrijdt de gastvrouw van alle culinaire zorgen tijdens de feestdagen ! Het wordt koud gegeten : alleen, met vrienden, op eender welk uur van de dag of van de nacht en het heeft de bijzondere eigenschap de maag en de geest weer op orde te brengen !


Recept voor 6 haringen


De hoeveelheden zijn behoorlijk vaag. Het is het kritische oog dat aanpast ! Trouwens, men moet het geheim van de bereiding toch een beetje bewaren, niet ?

6 stevige haringen, 1 groot glas rode bieten (indien mogelijk uit de tuin) in hun sap, 1 knolselder, 3 mooie uien, 1 bord aardappelen, 1 mooie appel, 6 hardgekookte eieren, 750 g bouilli (soepvlees), 500 g varkensgebraad, 1 kopje olie, 1 glas zilveruitjes met azijn, 1 glas augurken, eventueel enkele noten.

  • maak een groentebouillon (wortels, selder, aardappelen, prei, kruidentuiltje, …) om de bouilli te koken tot hij goed mals is
  • bak het varkensgebraad naar eigen smaak in een braadpan,
  • kook de geschilde aardappelen, de selder en de eieren,
  • laat alles afkoelen,
  • snijd de uien, de uitgelekte augurken, de appel, de gekookte selder, de helft van de bieten, de zilveruitjes, plet de noten,
  • snijd in kleine dobbelsteentjes : de twee soorten vlees, de gefileerde haringen, de andere helft van de bieten, de hardgekookte eieren, de aardappelen,
  • hou apart voor de garnering van de borden : schijfjes hardgekookt ei, stukjes biet, zilveruitjes en augurken,
  • meng het geheel in een kom, kruiden naar smaak met peper en zout.
  • voeg het bietensap toe voor de kleur
  • één tot twee dagen laten rusten op een koele plaats, afgedekt met een doek.

Verdeel de Russische salade over de borden, garneer met het ei, de uitjes en de augurken (in de lengte doormidden gesneden)...
Men kan bij dit gerecht stukjes uier (do pé) of beuling (dol landouye) serveren, gevulde koeienmaag op oude wijze.

fermer