Home | Plan | Help FR | DE | NL | EN rss
Nieuws Agenda Gids
blind print
Home Toerisme Folklore en Carnaval De Ch'nes

De Chnes

De oorsprong van "cuh”née" (< lu cûhnée >) is onbekend, maar de traditie bestaat al zeer lang. In 1890 werd er al een artikel aan deze boerengewoonte gewijd.

"Cûh’ner" (geprononceerd : cûchner) is koken in het Waals. In Malmedy zegt men "een cûh’née maken".

De cûh’née werd vroeger gegeten als de aardappelen gerooid werden, dat was in de maanden september, oktober en november. De maaltijd was dikwijls gevolgd door een feest, en had plaats in de velden en de heuvels waar de aardappels gerooid werden. Ze maakten een vuur en op de overblijvende gloeiende kool lieten ze de aardappelen uiteenbarsten "petter les crompïre".

Het recept van de Cûh’née is heel weinig veranderd. De aardappelen worden gekookt in de schil, in twee gesneden gezouten, gepeperd en boter aan toegevoegd. Het wordt met gemarineerde haring en ajuin gegeten (gebakken in boter of rauw fijn gehakt) en naar smaak met een lekker bier of pékèt.

Nu wordt de cûh’nées in Malmedy meer in familie of onder vrienden thuis gedaan. Het is ook een traditie voor groepen zoals muziekverenigingen, zangkoren of andere sociëteiten om samen te komen in een feestzaal en na de cûh’née het feest verder te zetten met allerhande spelen of een dansavond.
fermer